kawa fakty i mity

Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i stosowali owoce kawowca. Jednakże wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, aby zdobyć różne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje wielkiego trudu. kawa instant czyli rozpuszczalna Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezwykle śladowe przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również dobrego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film