Wyjątkowa kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Pośród wielu możliwości, jakie proponuje kuchnia europejska należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, kolorów oraz spora dawka zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne włoskie jedzenie
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. zobacz Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz przeróżne przyprawy, powodują, że makarony można jeść codziennie.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, ravioli oraz liczne desery – np. granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film