włoskie jedzenie Kraków

Włosi wiedzą, w jaki sposób jeść. Być może wskutek tego, że używane przez nich kompozycje są ożywcze, aromatyczne i porządne dla każdego. Szablonowa kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem jedzenia – koncentruje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować reformę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest także wyśmienite oraz oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie tylko smakują niesamowicie, jednak także są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.

włoska restauracja Kraków centrum

Zerknij na parę poniższych składników, jakie stanowią treść kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!

Oliwa z oliwek
Jest to niemalże wymagane wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w czasie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest obfita w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.

italian food Krakow

   

Pomidory z puszki
Świeże pomidory są olśniewające, jednak te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezmiernie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, schorzeniami serca i osteoporozą oraz mogą działać jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą historię wykorzystania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew ma prawo płynąć bez ograniczeń), powoduje powstawanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem i zniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.