Kuchnia krajowa ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na aktualną postać kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w takim razie różne tradycje, składniki i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, które typowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Istotę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w głównej mierze to, iż najważniejszym i w najwyższym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Dania, które zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
• pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w gruncie rzeczy dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści uwidoczniają, iż jest smaczna oraz sycąca.